tirsdag 21. april 2009

Piratkopiering

Ja da, piratkopiering er ulovlig og i utgangspunktet en uting, men det er like mye et opprør mot foreldede distribusjonsmodeller som noe annet. Det er faktisk ikke slik at man gjør seg til kjeltring fordi man ikke gidder å betale for seg, vel noen gjør nok også det, men hovedsaken er følgende:

1. Det er lettere å få tak i musikk og filmer på ulovlig vis, enn lovlig.
2. Det er også raskere.
3. Det er mer praktisk, da ulovlig nedlastede versjoner ikke inneholder kopibeskyttelse og annet søppel i form av DRM og rootkits.
4. Kunder liker ikke å bli behandlet som kjeltringer. Det jeg mener med det er at jeg ikke er interessert i å betale i dyre dommer, for så å bli tvunget til å se på videoer om at piratkopiering er tyveri osv. Jeg har da for pokker ikke piratkopiert DVD-en, snarere tvert om - jeg betalte i dyre dommer for den.
5. CD-plater/DVD-plater som "ikke kan spilles" av på datamaskiner, ikke kan spilles av på enkelte CD-spillere og DVD-spillere og ikke minst, som ikke enkelt kan kopieres slik at man kan lytte til dem på mp3-spilleren.

For å ta det siste først, hvorfor i alle dager legger man hindringer for kunden sin, som gjør det mer attraktivt å rappe produktet enn å betale for det?

Ja, jeg skal innrømme at det er dommen i PB-saken som inspirerte meg til å skrive dette innlegget. Det var ingen overraskelse at de ble dømt, alle som er opptatt av dette visste vel det på forhånd? Problemet er bare at PB, gjør akkurat det samme som Google, Kvasir og andre søkemotorer. De peker brukeren til steder som tilbyr det brukeren søker etter.

Nå er det ikke slik at all nedlasting fra Internett er ulovlig, veldig mye av det materialet som ligger ute på den store veven er tillatt å laste ned og ikke minst dele med alle vennene dine. Enten det er GPL, ShareWare, FreeWare eller andre løsninger så er det altså mye som er tillatt. I PBs tilfelle så blir de altså straffet for at noen brukere laster opp linker til filer som er ulovlige. Man kan altså da spørre seg om PB kan lastes for det.

Man kan jo sammenlikne dette med at noen bruker NAFs kartbok til å planlegge en rute for å rane en bank eller liknende. Man kan vel ikke akkurat klandre NAF for dette? Problemet med PB, er at om gutta som står bak, skal kontrollere alt innholdet, så hadde de hatt en umulig oppgave, det kan ikke forventes at de modererer alle de linkene som legges ut hver dag. Som sagt, mye av materialet er også tillatt å dele.

Det ligger altså intet rettighetsbeskyttet materiale på PBs servere, det vil i praksis si at albumet til Frk. Spears ikke ligger på PBs servere, men på brukerne av PB sine egne datamaskiner. Det PB tilbyr er altså et kart, som forteller hvor du kan finne det du leter etter, enten dette er lovlig eller ulovlig - det er altså ditt ansvar å påse at det du laster ned eller opp, er lovlig å dele.

Nei, plate- og musikkbransjen bør sporenstreks endre sin praksis, fra å kjempe mot strømmen til å faktisk skape strømmen. I den siste tiden så har tjenester som Spotify og Lastfm, blitt veldig populære, gratis tilgang til musikk, mot reklame - eller reklamefri tilgang mot at man betaler en avgift. Dette er blitt så enkelt at man ikke lenger orker å laste ned, i alle fall så gjør ikke jeg det, hvorfor pokker skal jeg gjøre det? Jeg har jo tilgang til, fantastiske mengder musikk, hele døgnet, helt gratis eller en liten avgift. Dette er altså en løsning jeg har ventet på, veldig lenge!

Vi skal huske på at plate- og musikkbransjen har vært i vinden før, de spådde sin egen undergang i alle fall ved følgende epoker: radio, betamax/vhs, lydbånd og CD-plater. De har tatt feil hver gang, så feil at inntektene deres har skutt i været hver eneste gang. Benytt dere av teknologien, fremfor å jobbe mot den.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar